TIJESTO:
35 dkg brašna
15 dkg putra ili 10 dkg masti
10 dkg šećera
2 žumanjka
1 žličica sode ili 1 prašak za pecivo
1-2 žlice domaćeg vrhnja
NADJEV:
1 kg domaćih jabuka
10 dkg šećera
malo cimeta
šaka grožđica
orasi kosani i mljeveni
domaći pekmez
malo prezli
RUŽICE – 1 kg crvenih jabuka
Zamijesiti tijesto i pustiti da odstoji pola sata. Razdijeliti na dva dijela. Šećer za nadjev karamelizirati pa staviti jabuke da se prodinstaju.
Kad su jabuke mekane dodamo dvije šake tostiranih kosanih oraha, mljevenih oraha, grožđica i cimeta po ukusu. Ako je nadjev premekan dodamo i malo prezli. Razvaljamo prvo tijesto, premažemo domaćim pekmezom i stavimo nadjev. Na nadjev naribamo drugo tijesto i posipamo kosanim orasima. Ukrasimo ružicama ili ploškama jabuka. Pečemo pola sata na 180 °C.
Priprema ružica:
Crvene jabuke narežemo na tanke ploškice (jabuke ne gulimo nego režemo s korom). Pripremimo posudu s vodom, šećerom i cimetom, a možete staviti i 1 dcl vina ili mošta. Kad to zakipi malo prokuhati jabuke, staviti ih da se ocijede i ohlade. Slažemo ploškice (oko 5, 6 komada) jednu do druge i lagano zarolamo da dobijemo oblik ružice.
Napravimo ružica koliko je potrebno za pleh. U piti napraviti rupice i staviti ružice tako da prilikom rezanja svaka kocka pite ima svoju ružicu. Stavite peći.
Kad se pita sasvim ohladi izrežite kocke. Dobar tek!