Tarina pita od dunje

Sanja Čaćko

Sastojci

Tijesto:

25 dkg brašna

14 dkg maslaca ili margarina

1   pecilni prašak

malo soli

10  dkg šećera

2  jaja

1 žlica rakije od dunje

Priprema

Zamijesite tijesto i stavite na hlađenje pola sata.

Polovinu tijesta razvaljajte (možete peći u bilo kojem obliku pleha, samo je važno da rubovi tijesta budu uzdignuti da ne bi iscurio nadjev). Stavite nadjev, rubove preklopite oko 1 cm.

Drugu polovicu tijesta možete rezati na trakice pa slagati ili staviti cijeli mlinac i pritisnuti uz robove. Po želji, možete u sredinu staviti polovicu dunje. Probodite tijesto vilicom da zrak izađe kod pečenja.

Nadjev: 

50 dkg očišćenih i narezanih dunja, malo ih poškropiti sa limunom da ne potamne.

Staviti ih kuhati sa 2 dcl vode i šećera po želji.

Kuhati pola sata, miješati ih polako da ne postanu kašaste.

U taj nadjev staviti 1 žlicu grisa.

Staviti peći u pećnicu oko 25-30 minuta na temperaturu od 180°C .