Mjera: čaša od 2 dl
Sastojci za tijesto:
4 čaše kukuruznog brašna,
1 i pol čaša heljdinog brašna,
1 kocka svježeg kvasca,
2 i pol čaše mlijeka,
1 čaša ulja,
2 jaja,
½ čaše šećera,
1 žličica soli,
malo naribane limunove korice,
1 vanilin-šećer,
1 čaša kiselog vrhnja
Sastojci za nadjev:
1 čaša šećera
4 čaše mljevenih oraha (ili maka ili rogača ili jabuka)
1 vanilin-šećer
1 čaša mlijeka
1 žlica domaćeg pekmeza
Kvasac izmrvite u malo toplog mlijeka i ostavite 5 minuta da nabubri. Zatim uz miješanje kuhačom dodajte mlijeko, jaja, ulje i vrhnje pa dodajte ostale sastojke i sve dobro promiješajte da se dobijete gustu smjesu. Ostavite na toplom 15 minuta, a nakon toga pola smjese prebacite u namašćen i pobrašnjen veći lim za pečenje. Zapecite 10 minuta na 180 ºC, zatim dodajte nadjev, a po njemu ostatak smjese za tijesto.
Nadjev: Orahe, šećer i vanilin-šećer prelijte čašom toplog mlijeka, dobro promiješajte pa dodajte 1 žlicu domaćeg pekmeza i dobro promiješajte.
Pecite 20 minuta na 180 ºC.