Kukuruzni kolač

Mirica Drnetić Čaćko

Sastojci

Mjera: čaša od 2 dl

Sastojci za tijesto:

4 čaše kukuruznog brašna,

1 i pol čaša heljdinog brašna,

1 kocka svježeg kvasca,

2 i pol čaše mlijeka,

1 čaša ulja,

2 jaja,

½ čaše šećera,

1 žličica soli,

malo naribane limunove korice,

1 vanilin-šećer,

1 čaša kiselog vrhnja

 

Sastojci za nadjev:

1 čaša šećera

4 čaše mljevenih oraha (ili maka ili rogača ili jabuka)

1 vanilin-šećer

1 čaša mlijeka

1 žlica domaćeg pekmeza

Priprema

Kvasac izmrvite u malo toplog mlijeka i ostavite 5 minuta da nabubri. Zatim uz miješanje kuhačom dodajte mlijeko, jaja, ulje i vrhnje pa dodajte ostale sastojke i sve dobro promiješajte da se dobijete gustu smjesu. Ostavite na toplom 15 minuta, a nakon toga pola smjese prebacite u namašćen i pobrašnjen veći lim za pečenje. Zapecite 10 minuta na 180 ºC, zatim dodajte nadjev, a po njemu ostatak smjese za tijesto.

 

Nadjev: Orahe, šećer i vanilin-šećer prelijte čašom toplog mlijeka, dobro promiješajte pa dodajte 1 žlicu domaćeg pekmeza i dobro promiješajte.

 

Pecite 20 minuta na 180 ºC.