Lješnjakova torta Zagorka

Čaušević Branka

Sastojci

Sastojci za biskvit:

6 žumanjka,

20 dag šećera,

6 bjelanjaka,

15 dag mljevenih lješnjaka,

prašak za pecivo,

10 dag brašna,

1 dl ulja,

3 žlice vode,

1 vanilin-šećer,

½ dl crne kave

Sastojci za kremu:

6 jaja,

20 dag šećera,

20 dag čokolade,

20 dag maslaca,

1 vanilin-šećer

Sastojci za ukrašavanje:

10dag mljevenih lješnjaka

Priprema

Priprema biskvita: Izmiješajte žumanjke s 15 dag šećera. Polagano umiješajte ulje, vodu, brašno, lješnjake, vanilin-šećer i prašak za pecivo. U dobivenu smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka i 5 dag šećera. Sve dobro izmiješajte. Smjesu stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite 15 do 20 minuta na 180 ˚C.

Priprema kreme: Na pari istucite 6 jaja sa šećerom i vanilin-šećerom. U drugoj posudi na pari otopite čokoladu. Otopljenoj čokoladi dodajte žlicu ruma pa ulijete u smjesu jaja i šećera, izmiješajte i ohladite. U ohlađenu kremu dodajte razrađeni maslac.

Ohlađeni biskvit vodoravno prerežite na tri dijela i svaki poškropite crnom kavom. Svaki sloj biskvita premažite kremom, a potom i izvana. Za ukras pospite mljevenim lješnjacima.