Rođendanska torta za unuka

Lucija Grobelšek

Sastojci

Sastojci za tijesto:

6 jaja,

40 dag šećera,

40 dag brašna,

3 dl ulja,

2 praška za pecivo,

2 dl mlijeka,

2 žlice kakaa

 

Sastojci za kremu:

6 dl mlijeka,

6 velikih žlica pšenične krupice,

2 vanilin-šećera,

20 dag šećera,

25 dag maslaca

 

Sastojci za čokoladnu glazuru:

20 dag čokolade za kuhanje,

20 dag maslaca,

3 žlice ulja

 

Sastojci za bijelu glazuru:

šalica šećera u prahu,

3 žlice mlijeka

 

Potrebno je još:

2 oblatne,

nekoliko korneta

Priprema

Priprema tijesta:

Od 6 bjelanjaka napravite čvrst snijeg pa lagano dodajte šećer. Zatim dodajte žumanjke, pa ulje i mlijeko, a na kraju brašno s praškom za pecivo. Dvije trećine pripremljene smjese ulijte u namašćen (margarinom) i pobrašnjen lim za pečenje i pecite oko 30 minuta na 200 °C. U ostatak tijesta dodajte kakao i ispecite u limu iste veličine, ali kraće – oko 15 minuta. Možete napraviti i obrnuto; tamni biskvit može biti deblji, a žuti tanji, po želji domaćice. Pečene biskvite ohladite, a deblji prerežite po pola.

 

Priprema kreme:

Zakuhajte mlijeko, šećer i vanilin-šećer. Kad zakipi, dodajte pšeničnu krupicu uz stalno miješanje da se ne zgruda. Kad se skuha, ostavite da se ohladi. U hladnu smjesu umiješajte maslac.

 

Priprema čokoladne glazure:

Maslac rastopite u posudi na štednjaku. Pustiti da malo iskipi pa maknite s vatre. Dodajte čokoladu i miješajte dok se posve ne otopi. Na kraju još umiješajte ulje.

 

Priprema bijele glazure:

Izmiješajte šećer u prahu s mlijekom da dobijete gustu smjesu.

 

Priprema torte:

Na pladanj stavite žuti biskvit pa ga premažite kremom. Poklopite tamnim biskvitom, premažite kremom, a na vrh opet stavite svijetli biskvit. Cijeli četvrtasti kolač premažite tankim slojem kreme. Oblijepite oblatnama i stavite kornete kao tornjiće – slažite po želji i inspiraciji. Sve prelijte čokoladnom glazurom, a kad se stisne, ukrasite bijelom glazurom, nacrtajte vrata, crjepove, sve što poželite...