Rum torta

Vesna Hršak

Sastojci

Sastojci za tijesto:

10 žumanjka,

25 dag šećera,

sok i korica ½ limuna,

25 dag brašna,

malo sode bikarbone,

snijeg od 10 bjelanjaka

 

Sastojci za kremu:

25 dag šećera,

malo vode,

2 reda čokolade za kuhanje,

2 šake mljevenih oraha,

2 šake mljevenih lješnjaka,

1 dl ruma,

2 žlice pekmeza od marelice

 

Sastojci za sirup:

1 limun,

12 dag šećera u prahu,

malo ruma

 

Sastojci za bijelu glazuru:

20 dag šećera u prahu,

1 žlica limunovog soka,

malo ekstrakta u boji,

rum

Priprema

Priprema biskvita: Dobro izmiješajte 10 žumanjaka s 25 dag šećera te sokom i koricom ½ limuna. Dodajte 25 dag brašna, malo sode bikarbone i na kraju snijeg od 10 bjelanjaka. Pecite na 200 °C 20 – 25 minuta. Prerežite biskvit na pola. Kad se ohladi, tortu nadjenite kremom.

 

Priprema kreme: Od malo vode i šećera napravite sirup u koji ćete staviti omekšanu čokoladu za kuhanje, mljevene orahe i lješnjake, rum te pekmez od marelica i sve dobro izmiješajte.

U sok 1 cijelog limuna umiješajte šećer u prahu s nekoliko kapi ruma i izradite sirup.

 

Ohlađeni biskvit prerežite na pola i dobro navlažite sirupom, da se kore dobro natope, a zatim namažite kremom i spojite. Tortu prelijte glazurom od šećera u koju ste stavili malo ruma i ekstrakta boje.