Vuzmeni cvetek

Mirjana Štahan

Sastojci

Sastojci za tijesto:

1,30 kg glatkog brašna,

3 jaja,

1 dl ulja,

2 žlice ruma,

5 dl mlijeka,

1 ½ svježeg kvasa,

1 žlica soli,

8 dag šećera,

2 žlice kiselog vrhnja,

2 vanilin-šećera,

½ praška za pecivo,

limunova korica

 

Sastojci za prvi nadjev:

8 većih kiselijih jabuka,

3 vanilin-šećera,

malo cimeta

Jabuke ispecite te izmiješati s vanilin-šećerom i cimetom.

 

Sastojci za drugi nadjev:

80 dag svježeg kravljeg sira,

3 jaja,

2 vanilin-šećera,

malo soli,

15 dag šećera,

2 žlice pšenične krupice,

15 dag maslaca,

limunova korica

Sve sastojke izmiješajte.

 

Sastojci za treći nadjev:

15 dag mljevenog maka,

1 dl mlijeka,

10 dag maslaca,

6 dag šećera

Mak skuhajte u mlijeku pa dodajte maslac i šećer.

 

Sastojci za premaz:

1 žumanjak,

malo ulja

malo mlijeka

Sve sastojke izmiješajte.

Priprema

Umijesite tijesto i još ga dva puta preklofajte (prelupajte) te ga podijelite na 4 dijela. Svaki dio tanko razvaljajte. Tri dijela izrežite čašom na krugove, a četvrti dio kalupom u obliku srca. Od prvog dijela tijesta posložite krugove u medenicu promjera 32 cm. Premažite nadjevom od pečenih jabuka, pa na to stavite pola nadjeva od sira. Na nadjev od sira posložite krugove od drugog tijesta, premažite ih nadjevom od jabuka i potom nadjevom od maka. Na treće krugove stavite nadjev od jabuka, a preko njega nadjev od sira. Na nadjev od sira posložite srca sve u krug u obliku cvijeta. Premažite premazom i ostavite da se diže. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C. Kad kolač porumeni, smanjite temperaturu na 160 °C i pecite 1 ½ sat.