Jurjevski beciklin

Mirjana Štahan

Sastojci

Tijesto:

300 g oštrog brašna,

2 žlice šećera,

1 prašak za pecivo,

4 žumanjka,

150 g maslaca,

3 žlice mlijeka

Nadjev:

pekmez od marelica,

150 g mljevenih oraha

Biskvit:

4 bjelanjka,

150 g šećera,

2 žlice oštrog brašna,

1 žlica kakaa,

1 prašak za pecivo,

200 g mljevenih oraha,

1 žlica ruma,

sok 1 naranče

Krema:

500 ml mlijeka,

100 g šećera,

3 žlice oštrog brašna,

3 žlice škrobnog brašna (gustina),

250 g maslaca,

1 vanilin šećer

Za posipanje:

mljeveni orasi,

ribana čokolada za kuhanje

Priprema

Umijesite prhko tijesto i podijelite ga na četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte tanko na duljinu lima za pečenje pa premažite pekmezom od marelice i pospite orasima. Zarolajte ga i slažite na namašćeni i pobrašnjeni lim za pečenje. Najprije stavite dvije rolade na krajeve, a zatim druge dvije na sredinu s jednakim razmakom među njima. Mikserom napravite snijeg od bjelanjaka, zatim dodajte šećer i ponovo miksajte. Brašno, kakao i prašak za pecivo izmiješajte te dodajte u snijeg zajedno s orasima i rumom. Lagano izmiješajte te podijelite na tri dijela i stavite između rolada. Pecite na 170 °C oko 30 do 35 minuta. Vrući kolač prelijte sokom jedne naranče. Za kremu umutite šećer, brašno i gustin u malo mlijeka te dodajte ostatku kuhanog mlijeka. Kuhajte par minuta dok se ne zgusne. Kremu dobro ohladite pa izmiksajte s vanilin šećerom i maslacem te razmažite po ohlađenom kolaču. Pospite mljevenim orasima pomiješanim ribanom čokoladom.