Tijesto:
1 svježi kvasac,
200 ml mlijeka,
1 žlica šećera,
1 žlica glatkog brašna,
800 g pšeničnog brašna (½ oštro, ½ glatko),
250 g maslaca,
6 žumanjaka,
300 ml vrhnja (25 % mliječne masti),
100 ml ulja,
1 vanilin šećer,
malo soli
Nadjev od oraha:
250 g mljevenih oraha,
150 g šećera,
3 bjelanjka,
200 ml mlijeka,
1 vanilin šećer
Nadjev od maka:
250 g maka,
150 g šećera,
300 ml mlijeka,
3 bjelanjka,
1 vanilin šećer,
mala žličica cimeta,
6 žlica rastopljenog maslaca
Za premazivanje:
400 g domaćeg pekmeza od šipka,
1 jaje za premaz,
2 žlice vrhnja
Tijesto: Razmutite svježi kvasac, 200 ml mlijeka, 1 žlicu šećera i 1 žlicu glatkog brašna te ostavite da se digne. Nakon što se kvasac digne, dodajte ostale sastojke te sve zajedno zamijesite u glatko i mekano tijesto. Ostavite da se diže dok pripremate nadjev.
Nadjev od oraha: Mljevene orahe, šećer i vanilin šećer prelijte zakuhanim mlijekom te promiješajte sa snijegom od bjelanjaka.
Nadjev od maka: Mak, šećer, vanilin šećer, cimet i rastopljeni maslac prelijte zakuhanim mlijekom te promiješajte s snijegom od bjelanjaka.
Dignuto tijesto razdijelite na 4 dijela (2 veća i 2 manja).
Razvaljajte veći dio tijesta, premažite ga pekmezom od šipka pa nadjevom od oraha. Drugi dio tijesta razvaljajte i premažite pekmezom pa nadjevom od maka. Oba tijesta zarolajte u valjak.
Prvo u sredinu medenice za pečenje stavite kuglu tijesta, a zatim je okružite narolanim tijestima punjenim nadjevom od oraha i maka. Preostali dio tijesta razvaljajte, oblikujte latice katarinčice pa ih složite na kolač. Oblikovani kolač pustite da nadođe oko 60 minuta. Premažite ga i pecite 10 minuta na 200 °C, a zatim još 50 minuta na 180 °C.