Pogača katarinčica

Mirica Sinković

Sastojci

Tijesto:

1 svježi kvasac,

200 ml mlijeka,

1 žlica šećera,

1 žlica glatkog brašna,

800 g pšeničnog brašna (½ oštro, ½ glatko),

250 g maslaca,

6 žumanjaka,

300 ml vrhnja (25 % mliječne masti),

100 ml ulja,

1 vanilin šećer,

malo soli

 

Nadjev od oraha:

250 g mljevenih oraha,

150 g šećera,

3 bjelanjka,

200 ml mlijeka,

1 vanilin šećer


Nadjev od maka:

250 g maka,

150 g šećera,

300 ml mlijeka,

3 bjelanjka,

1 vanilin šećer,

mala žličica cimeta,

6 žlica rastopljenog maslaca

 

Za premazivanje:

400 g domaćeg pekmeza od šipka,

1 jaje za premaz,

2 žlice vrhnja

Priprema

Tijesto: Razmutite svježi kvasac, 200 ml mlijeka, 1 žlicu šećera i 1 žlicu glatkog brašna te ostavite da se digne. Nakon što se kvasac digne, dodajte ostale sastojke te sve zajedno zamijesite u glatko i mekano tijesto. Ostavite da se diže dok pripremate nadjev.

Nadjev od oraha: Mljevene orahe, šećer i vanilin šećer prelijte zakuhanim mlijekom te promiješajte sa snijegom od bjelanjaka.

Nadjev od maka: Mak, šećer, vanilin šećer, cimet i rastopljeni maslac prelijte zakuhanim mlijekom te promiješajte s snijegom od bjelanjaka.

Dignuto tijesto razdijelite na 4 dijela (2 veća i 2 manja).

Razvaljajte veći dio tijesta, premažite ga pekmezom od šipka pa nadjevom od oraha. Drugi dio tijesta razvaljajte i premažite pekmezom pa nadjevom od maka. Oba tijesta zarolajte u valjak.
Prvo u sredinu medenice za pečenje stavite kuglu tijesta, a zatim je okružite narolanim tijestima punjenim nadjevom od oraha i maka. Preostali dio tijesta razvaljajte, oblikujte latice katarinčice pa ih složite na kolač. Oblikovani kolač pustite da nadođe oko 60 minuta. Premažite ga i pecite 10 minuta na 200 °C, a zatim još 50 minuta na 180 °C.