Režičkova sajana gibanica

Marija Kraljić

Sastojci

Tijesto:

600 g oštrog brašna,

60 g šećera,

20 g kvasca,

200 do 300 ml mlijeka,

100 ml ulja ili rastopljenog maslaca,

3 žlice vrhnja,

2 žlice ruma,

1 vanilin šećer,

malo soli,

1 jaje,

2 žumanjka,

limunova korica


Nadjev:

400 g rogača,

200 g šećera,

400 ml mlijeka,

1 vanilin šećer,

limunova korica,

4 žlice ruma,

6 žlica ulja,

2 ribane jabuke,

2 žlice pekmeza od šljiva

Priprema

Smrvljeni kvasac pomiješajte s malo šećera, brašna i mlijeka pa ostavite na toplome da se digne. Postupno izmiješajte ostale sastojke, dodajte brašno, dignuti kvasac i preostalo mlijeko. Kuhačom dobro istucite i ostavite na toplom da se diže. Rogač, šećer i vanilin šećer pomiješajte i prelijte kipućim mlijekom. Dodajte ostale sastojke i na kraju lagano umiješajte snijeg od dva bjelanjka. Dignuto tijesto razvaljajte, premažite nadjevom, zarolajte i ponovno pustite da se diže. Pecite oko 50 minuta na 180 °C.