Salovnjaki

Biserka Hajdek

Sastojci

1 svježi kvasac,

2 žlice šećera,

800 g glatkog brašna,

malo soli, 500 ml mlijeka,

500 g sala,

3 žlice oštrog brašna,

pekmez od šljiva,

šećer u prahu

Priprema

Svježi kvasac razmrvite s dvije žlice šećera i malo toploga mlijeka. Ostavite da se diže. U zdjelu stavite glatko brašno pa dobro posolite i dodajte uzdignuti kvasac. Pomalo dodajte preostalo toplo mlijeko dok ne umijesite glatko tijesto. Salo dobro sameljite i pomiješajte s oštrim brašnom. Premažite po razvaljanom tijestu i preklopite kao pismo. Svakih 20 minuta 5 puta razvaljajte tijesto, preklopite i ostavite da se odmori na sobnoj temperaturi. Zadnji put kada ga razvaljajte, razrežite ga na veće kvadrate, punite nadjevom od pekmeza od šljiva pa oblikujte u kiflice. Kiflice pecite na 180 °C oko 20 do 30 minuta. Dobro ih ohladite pa pospite šećerom u prahu. Dobar tek!