Vinska pita

Mirica Drnetić Čaćko

Sastojci

Mjera: čaša od 200 ml

Sastojci:

2 čaše glatkog brašna,

2 čaše oštrog brašna,

250 g margarina,

½ čaše bijelog vina,

½ čaše šećera,

3 jaja,

1 prašak za pecivo,

prstohvat soli

 

Nadjev od maka:

2 čaše mljevenog maka,

½ čaše vina,

½ čaše šećera,

3 žlice grožđica

 

Nadjev od oraha:

2 čaše mljevenih oraha,

½ čaše vina,

½ čaše šećera,

3 žlice grožđica

 

Nadjev od jabuka:

 6 velikih jabuka,

sok jednog limuna,

2 žlice meda,

1 žlica mljevenog cimeta

 

Za premazivanje i ukrašavanje:

domaći pekmez, 

šećer u prahu

Priprema

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka te ga ostavite 30 minuta da se odmori. Nakon toga podijelite ga na 4 jednaka dijela. Vino, šećer i grožđice zagrijte tako da se šećer rastopi pa u to umiješajte mak. Na isti način pripremite i nadjev od oraha. Oguljene jabuke naribajte pa pomiješajte s medom, cimetom i limunovim sokom. Razvaljajte jednu koru i stavite je u namašćen i brašnom posut lim za pečenje veličine 25 x 35 cm. Koru premažite pekmezom, a na pekmez rasporedite nadjev od oraha. To prekrijte drugom korom pa dodajte pekmez i nadjev od maka. Na nadjev od maka stavite treću goru, namažite je pekmezom, dodajte jabuke i četvrtu. koru. Koru na vrhu izbodite vilicom te pecite oko 45 minuta na 180 °C. Nakon pečenja pitu pospite šećerom u prahu.