Mjera: čaša od 200 ml
Sastojci:
2 čaše glatkog brašna,
2 čaše oštrog brašna,
250 g margarina,
½ čaše bijelog vina,
½ čaše šećera,
3 jaja,
1 prašak za pecivo,
prstohvat soli
Nadjev od maka:
2 čaše mljevenog maka,
½ čaše vina,
½ čaše šećera,
3 žlice grožđica
Nadjev od oraha:
2 čaše mljevenih oraha,
½ čaše vina,
½ čaše šećera,
3 žlice grožđica
Nadjev od jabuka:
6 velikih jabuka,
sok jednog limuna,
2 žlice meda,
1 žlica mljevenog cimeta
Za premazivanje i ukrašavanje:
domaći pekmez,
šećer u prahu
Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka te ga ostavite 30 minuta da se odmori. Nakon toga podijelite ga na 4 jednaka dijela. Vino, šećer i grožđice zagrijte tako da se šećer rastopi pa u to umiješajte mak. Na isti način pripremite i nadjev od oraha. Oguljene jabuke naribajte pa pomiješajte s medom, cimetom i limunovim sokom. Razvaljajte jednu koru i stavite je u namašćen i brašnom posut lim za pečenje veličine 25 x 35 cm. Koru premažite pekmezom, a na pekmez rasporedite nadjev od oraha. To prekrijte drugom korom pa dodajte pekmez i nadjev od maka. Na nadjev od maka stavite treću goru, namažite je pekmezom, dodajte jabuke i četvrtu. koru. Koru na vrhu izbodite vilicom te pecite oko 45 minuta na 180 °C. Nakon pečenja pitu pospite šećerom u prahu.