Zagorska torta

Ljubica Šimec

Sastojci

Tijesto:

450 g oštrog brašna,

250 g margarina,

150 g šećera,

prašak za pecivo,

3 žumanjka,

5 žlica vrhnja


Nadjev od sira:

500 ml mlijeka,

150 g šećera,

70 g griza,

1000 g svježeg sira,

1 vanilin šećer,

3 bjelanjka


Nadjev od jabuka:

1 kg jabuka,

100 g oraha,

100 g šećera

 

Krema:

200 ml mlijeka,

2 žlice oštrog brašna,

1 vanilin šećer,

sok 1 limuna,

2 žlice šećera,

500 g margarina

Priprema

Pomiješajte sve sastojke i umijesite prhko tijesto te ga podijelite na 4 dijela. Za nadjev od sira u kipuće mlijeko dodajte šećer, vanilin šećer, umiješajte griz te kuhajte dok se ne zgusne. Nakon što se ohladi, u nadjev dodajte svježi sir i snijeg od bjelanjaka. Namastite i pobrašnite lim za pečenje pa u njega stavite razvaljano tijesto. Premažite ga pripremljenim nadjevom od sira na koji položite drugi dio tijesta, izbodite ga vilicom i stavite peći. Oguljenim i naribanim jabukama ocijedite sok te im dodajte orahe i šećer. Treći dio tijesta razvaljajte i stavite u lim za pečenje te ga premažite nadjevom od jabuka i preklopite četvrtim dijelom tijesta. Izbodite tijesto vilicom i pecite 45 minuta na temperaturi od 160 °C. Za kremu u zakuhano mlijeko umiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i kuhajte dok se ne zgusne. Kad se krema ohladi, dodajte joj margarin i malo limunova soka. Pečeni i ohlađeni dio torte sa sirom premažite kremom pa na to stavite dio torte od jabuka. Pospite šećerom u prahu.