Održani 7. Babičini kolači u Klanjcu

Protekle subote u gradu Klanjcu održana je sedma po redu manifestacija „Babičini kolači”, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, a u organizaciji Krapinsko–zagorske županije i Grada Klanjca te pod glavnim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Uz 34 babice natjecateljice i njihove starinske poslastice, izvedbe Trikralskih zvezdara i tamburaškog sastava „Ekipa”, atmosferu su pjesmom i plesom zadržali brojni posjetitelji i gosti.

Prije službenog programa ocjenjivačka komisija s vrsnim gastronomskim znalcima: Slavkom Večerićem, počasnim članom Hrvatske kulinarske Akademije i predsjednikom ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božicom Brkan, glavnom urednicom internetskog magazina Oblizeki i Markom Živaljićem, predsjednikom Kuharskog saveza KZŽ i vlasnikom agroturizma Majsecov mlin, kušali su redom sve kolače ocjenjujući pritom originalnost (autohtonost) recepta, izgled i okus kolača te usmenu prezentaciju kolača same natjecateljice. S druge strane, Senka Jurina, poznata hrvatska folkloristkinja ocijenila je vizualni nastup babica te izlagačko mjesta u kategorji „Izvorno zagorsko”.

Prema njihovim ocjenama prvo mjesto zauzela je Svečak Manda iz Huma na Sutli s kolačem pod nazivom Putica za vinske svece, na drugom je mjestu Hršak Vesna iz Petrovskom s Kiflicama s jabučnim octom, dok je treće mjesto osvojila Martinec Marija iz Zaboka ispekavši Starinski kolač za djecu i bolesnike. U kategorji „Izvorno zagorsko” pobijedila je Hršak Vesna.

Svim natjecateljicama uručene su pohvalnice za sudjelovanje te darovi pokrovitelja Termi Tuhelj i Termi Jezerčica, dok su županica Sonja Borovčak te gradonačelnik Željko Kolar uručili pobjednicama zaslužene pobjedničke lente zajedno s prigodnim poklonima. Manifestaciju je svojim dolaskom uveličala i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.

Autohtonost, veselje, predanost tradiciji i ondašnjim običajima te dobra zabava i mrvice kolača koje su ostale nakon službenog programa, dokaz su još jedne uspješne manifestacije „Babičini kolači”, jedinstvene manifestacija Krapinsko–zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica, koja će se moći kupiti u knjižarama Alfe i Profila, a čiju će naslovnicu krasiti logotip „Babičinih kolača” koji je ispekla prošlogodišnja pobjednica Slavica Vlahović iz Klanjca.

Vidimo se sljedeće godine u Humu na Sutli!