Priopćenje za javnost Krapinsko-zagorske županije povodom održane manifestacije 9. Babičini kolači


Prvo mjesto na 9. Babičinim kolačima osvojilo je „Gostovanjsko prase“ kolač Nade Zgorelec iz Zagorskih Sela.

Ovogodišnje natjecanje zagorskih baka u pripremi slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka održano je protekle subote u Petrovskom , otkuda dolazi prošlogodišnja pobjednica, Vesna Hršak.

Program manifestacije vodila je Karmen Špiranec. Nositelj manifestacije bila je Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagoske županije, suorganizator općina Petrovsko, a generalni pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede. Manifestaciju je otvorila izaslanica ministra poljoprivrede gđa Snježana Španjol.
Za pobjedničku se lentu borilo 35 babica koje dolaze iz svih dijelova Županije. Šator na školskom igralištu OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko, gdje se ovogodišnje natjecanje i manifestacija odigravala, bio je zasigurno najslađi šator protekle subote, a na stotine posjetitelja, koji su pohrlili kušati delicije spravljene po starinskim receptima bili su više nego zadovoljni. Osim natjecateljskog kolača na svoje izložbene stolove iznijele su još mnogo kolača i raznih domaćih proizvoda što su njihove vrijedne ruke pripremile za ovaj dan, za manifestaciju koja iz godine u godinu postaje sve popularnija, a u Hrvatskoj je po konceptu promocije tradicije i autohtonosti jedinstvena. Dobroj afmosferi na manifestaciji zasigurno je pridonio i zabavni program u izvođenju pjesama KUD-a Pregrada, ŽVA Žuna iz Bedekovčine te plesnog para Lucije Mlakar i Daria Tomek iz KUD-a Zabok.

Prije službenog programa ocjenjivačka komisija s vrsnim gastronomskim znalcima: Brankom Čukeljom, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božicom Brkan, glavna urednica internetskog magazina Oblizeki i Markom Živaljićem, vlasnik agroturizma Majsecov mlin i predsjednik kuharskog saveza KZŽ, kušali su redom sve kolače ocjenjujući pritom originalnost (autohtonost) recepta, izgled i okus kolača te usmenu prezentaciju kolača same natjecateljice.


Prema njihovim ocjenama „Gostovanjsko prase“ Nade Zgorelec iz Zagorskih Sela prevagnula je u oštroj konkurenciji od ukupno 35 slastica i osvojila prvo mjesto na 9. Babičinim kolačima.

Na drugo se mjesto plasirala Mirica Sinković iz Donje Stubice s kolačem „Kosekove oči„ , dok je treće mjesto osvojila Marija Bračević iz Petrovskog ispekavši „Kolač mira“.


Osim za jedno od tri pobjednička mjesta babice su se natjecale i za priznanje u kategoriji „Izvorno zagorsko“ . Koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji bodovale su Senka Jurina, poznata hrvatska folkloristkinja, Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja i Renata Roginić, aranžerka iz Zaboka.

U kategoriji „Izvorno zagorsko“ pobijedila je Nada Tučkar iz Donje Stubice

Svim natjecateljicama uručene su pohvalnice za sudjelovanje, prigodni pokloni općine Petrovsko te darovi pokrovitelja Termi Tuhelj i Termi Jezerčica. Pobjednicama prijašnjih godina zahvalnice za promicanje manifestacije i tradicionalne zagorske kulture uručila je predsjednica Županijske Skupštine Vlasta Hubicki i načelnik općine Petrovsko Ivan Šanjug. Ovogodišnjim pobjednicama Babičinih kolača priznanja, lente i prigodne poklone dodijelili su izaslanica ministra poljoprivrede gospođa Snježana Španjol , župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki. Uz mnoge druge uvažene goste manifestaciju je posjetio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, saborske zatupnice Dunja Špoljar i Sunčana Glavak, koje su tom prilikom babicama dodijelile pohvalnice. Pohvalnice su dodjeljivali i zamjenici župana Jasna Petek i Aneđelko Ferek Jambrek.
Autohtonost, veselje, predanost tradiciji i ondašnjim običajima te dobra zabava i mrvice kolača koje su ostale nakon službenog programa, dokaz su još jedne uspješne manifestacije „Babičini kolači“, jedinstvene manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.
Kao i svake godine nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica, koja će se moći kupiti u knjižarama Alfe i Profila.