Gupčeva kruna

Nadica Fuček

Sastojci

Tijesto:    500g glatkog brašna

              3 žumanjka i 1 cijelo jaje

              3 žlice šećera

              ½  svježeg kvasca

              malo soli

              1 žlica domaće svinjske masti

              malo domaćeg vrhnja

              3 dcl mlijeka

              malo rakije šljivovice

              malo limunove korice

              1 vanilin šećer

              ½ praška za pecivo ili mrvicu sode bikarbone

 

Fila od rogača:     40 dag rogača

                          3 žlice šećera

                          oko 2 dcl mlijeka

                          malo cimeta

 

Fila od sira:   50 dag domaćeg svježeg sira

                   3 žlice šećera

                   1 vanilin šećer

                   snijeg od 2 bjelanjka

Priprema

Kvasac rastopiti u malo mlakog mlijeka i šećera. Sve ostale sastojke staviti u zdjelu i dodati kvasac, umijesiti mekše tijesto i dobro umijesiti. Staviti na toplo da se digne. Kad se tijesto udvostruči opet promijesiti i ostaviti da se još  diže. Dok se tijesto diže, pripremimo filu. Rogač i šećer pomiješati, pofuriti kipućim mlijekom, dodati mast i cimet i dobro sve promiješati. Sir, šećer, vanilin šećer i snijeg od bjelanjaka dobro promiješati. Razvaljati tijesto i po cijeloj površini razmazati filu od rogača, na rogače namazati filu od sira. Sve to zarolati i staviti u okrugli kalup da se diže. Peći u pećnici na 180°C 40 minuta.